Haftalık Analizler

Biyond Haftalık: Altın Oran

March 03, 2024

Biyond Haftalık: Altın Oran

Bugün Altın Oran indikatörüne ve bu indikatörün döngü ortalarının ve döngü sonlarının değerlendirilmesindeki etkinliğine odaklanmak istiyorum.

Bitcoin grafiklerde fiyatın ya tersine dönüp düzeltme gördüğü ya da 90.000-100.000 dolar gibi daha önce görülmemiş seviyelere tırmandığı bazı kilit noktalara yaklaştı.

Fiyattaki bu ilerlemenin altında insanlardaki sürü davranışının ve aynı zamanda finans piyasalarında kendi kendini tekrar eden matematiksel yapıların ortaya çıkması şeklindeki enteresan fenomenin bulunduğunu öne sürebiliriz.

 

["Teknik analiz kendi kendini gerçekleştiren kehanet midir?"]

Altın Oran Çarpanını verimli bir araç kılan, Bitcoin'in benimsenme/yaygınlaşma eğrisindeki büyüme ve piyasa döngüleri bağlamında piyasada bir aşırı zorlanma durumundan bahsedilip bahsedilemeyeceğini göstermesidir.

Fibonacci dizisinin seyri öngörüldüğü şekilde devam ederse 350 günlük hareketli ortalama (DMA) x 3 değerine tekabül eden nokta, mevcut piyasa döngüsünün sonuna gelindiğini işaret edecektir.

Bu ifadeyi tekrarlamak isterim: Fibonacci dizisinin seyri öngörüldüğü şekilde devam ederse. Son 9 sene içinde bunun bu şekilde gerçekleştiğini gördük. Bu döngünün yinelenmesi halinde sıradaki piyasa döngüsünün zirvesi, 350 günlük hareketli ortalama (DMA) x 3 değerine tekabül eden nokta olacaktır.

Kaynak: TradingView.com

Zaman içinde Bitcoin daha da yaygınlaştıkça piyasa döngüsü tepeleri 350DMA'in azalan katlarına yaklaşır.

Bunun nedeni, Bitcoin'deki muazzam büyümenin logaritmik ölçekte zamanla yavaşlamasıdır.

Dolayısıyla, şimdi sormamız gereken asıl soru şu: 350DMA x2 ve 350DMA x3 şu anda Bitcoin fiyat grafiğinin neresinde yer alıyor?

Kaynak: Bitbo.io

Bitco.io'dan aldığım grafikte Altın Oran Çarpanına baktığımızda, 350DMA x2 değerinin şu anda 65.500 dolar bölgesinde bulunduğunu görüyoruz.

Aynı grafiği kullanarak 350DMA x3 Altın Oran Çarpanının ise 93.000 dolar bölgesinde yer aldığını tespit edebiliyoruz. Tekrarlamak isterim: Bu oranları dikkate alarak analiz yapacak olursak, bu bölge Bitcoin için piyasa döngüsünün zirvesine denk gelir.

Kaynak: TradingView.com

TradingView'da bir dizi ilginç Altın Oran aracı bulunur. Bunlardan belki de en çok kullanılanı, Golden Ratio Top Detector (Altın Oran Tepe Tespit Aracı) indikatörüdür.

Bu indikatör bir önceki piyasa zirvesini aşağı yukarı tutturmuştu. İndikatörün çalışma prensibi, 350DMA x3 hesabı ile aynıdır.

Söz konusu indikatör şu anda Bitbo.io'nun Altın Oran Çarpanı ile oldukça benzer sonuçlar veriyor: x2 oranı 67.200 dolar bölgesinde bulunurken, x3 oranı 100.000 dolar seviyesine oldukça yakın.

Kaynak: TradingView.com

100.000 dolarlık Altın Oran hedef bölgesi bazında düşünecek olursak, basit trading mantığından hareketle, 20.000 dolarda uzun işlem açan yatırımcıların 5x kazanç, 2023 yılındaki kritik 32.000 dolar kırılımında uzun işlem açan yatırımcıların 3x kazanç, yakın zamanlı 44.500 dolar kırılımında uzun işlem açan yatırımcıların ise 2x kazanç sağlayacaklarını söyleyebiliriz.

Bir önceki döngüden örnek verelim. Bir yatırımcı fiyat kırılıp 350DMA'in üstüne çıktığında alım yapıp fiyat ilk defa x1,6 ardından x2 ve x3 seviyesine ulaştığında kâr realize etmiş ve her seferinde daha düşük fiyattan tekrar alım yapmışsa, çok başarılı bir yatırım stratejisi uygulamış demektir.

Özetleyecek olursak, BTC'nin fiyatı 350DMA x1,6, x2 ve x3 seviyelerine yaklaştıkça Altın Oran Çarpanının mevcut piyasa döngüsünde kâr realizasyonu bölgelerinin tespitinde oldukça faydalı bir araç olacağını söyleyebiliriz.

Haftalık analizleri okumak için ücretsiz kaydolun

Temel, zincir içi ve teknik analizi kapsayan geriye dönük bir metodolojiye dayalı derinlemesine kripto piyasa incelemesi.

Ücretsiz Kaydolun