
Geçen haftaların haftalık makalelerinde teknik analiz ve zincir içi verilere değindikten sonra bu hafta Bitcoin analizleri özelinde Biyond'un kantitatif indikatörlerine odaklanmak isterim.
Biyond yakın zaman önce ücretli abonelikten faydalanan kullanıcılarıyla kantitatif yaklaşım çerçevesini paylaştı. Teknik doküman niteliğinde hazırlanan bu belgenin tüm kullanıcılarımız tarafından anlaşılması, kantitatif modellerimize ilişkin kavrayış geliştirilmesi ve bu indikatörlerin mevcut göstergelerinin doğru yorumlanması açısından büyük önem taşıyor.
İndikatörler konusunda Nisan ayının ilk haftasına bilgilendirme amaçlı bir web semineri düzenleyerek her bir yaklaşımın kısa ve uzun vadeli yatırımcılar açısından güçlü ve zayıf yönlerini irdelemeyi planlıyoruz.
Kaynak: Biyond.co
Biyond'un koruma ve trend takibi amaçlı başlıca indikatörü Vanguard'la başlayalım. Vanguard'ın benim şahsen en çok tercih ettiğim Biyond kantitatif modeli olduğunu söyleyebilirim.
Vanguard'ın kullanımı oldukça kolaydır: Kırmızı renk güçlü düşüş eğilimini, turuncu renk düşüş eğilimini, mavi yükseliş eğilimini, yeşil ise birden fazla zaman diliminde güçlü yükseliş eğilimini gösterir.
Kaynak: Biyond.co
Orta vadeye önem veren bir trader olarak, genellikle günlük, 3 günlük ve haftalık zaman dilimlerini bir arada kullanıyorum. Ancak şu anda takip edilmesi gereken başlıca zaman dilimlerinin 3 günlük ve haftalık zaman dilimleri olduğunu eklemek isterim.
Kaynak: Biyond.co
Gördüğünüz gibi, haftalık Vanguard, yükseliş eğilimini mükemmel şekilde yakalamayı başardı. Yakın zamanda görülen 13.000 dolardan fazla geri çekilmeye rağmen renkte herhangi bir değişim, trendde geçici veya kayda değer bir düzeltmenin habericisi olabilir.
Önümüzdeki hafta boyunca haftalık zaman dilimini yakından takip edeceğiz. 3 günlük zaman diliminin turuncu bölgeye geçmesi de günlük ve 3 günlük zaman dilimlerinde düşüş eğilimi kombinasyonu ihtimalini artırıyor.
Kaynak: Biyond.co
Vanguard'dan sonra en çok tercih ettiğim Biyond indikatörü olan Atlas, makine öğrenmesi kabiliyetlerinden faydalanarak piyasa dışı altı kritik faktörü analiz ediyor.
Bu indikatörün fiyat hareketiyle ters ilişki içinde olduğu unutulmamalı. Basitçe ifade edecek olursak, Vanguard'da aşağı = yukarı, yukarı = aşağı anlamına gelir.
Bitcoin'in son zamanlarda aşırı alım bölgesinde yer almasının ardından bu indikatör, fiyat düşerken, bariz bir yukarı yönlü düzeltmeyi işaret ediyor.
Kaynak: Biyond.co
İzlenmesi gereken kilit nokta, 100 seviyesi veya bariyeri. Bu indikatörde 100 seviyesinin aşılması, aşağı yönlü momentumun hızlanması anlamına gelir.
Fiyatın kırmızı bölgeye geçmesi halinde aşağı yönlü momentum iyice hız kazanacak, indikatörün kırmızı bölgeden gri bölgeye geçmesi halinde ise aşırı satım koşulları hâkim olacaktır.
Önümüzdeki günlerde Atlas indikatöründe 100 seviyesini yakından takip edeceğiz. Dikkatle izleyeceğimiz bir diğer unsur da Vanguard'ın günlük zaman diliminde kırmızıya mı döneceği, yoksa yeşil bölgede Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü yolculuğuna devam mı edeceği olacak.