
Bu hafta tüm gözler, nihayet 57.000-62.000 dolar aralığı kırılımını gerçekleştirmeye başaran ve 200 günlük hareketli ortalamasının üzerine doğru güven verici bir hamle yapan Bitcoin’deydi.
Bitcoin’in önümüzdeki haftalarda kendini 70.000 dolar seviyesine atmaya çalışacağı mevcut ortamda, Ethereum’a da değinmenin yerinde olacağını düşünüyorum.
Kaynak: TradingView.com
Özellikle ETF lansmanının beklenen itici etkiyi yaratmaması nedeniyle ETH son zamanlarda epey kafa karıştırıyor.
Ethereum’da beklenen rallinin gelmemesinin yanı sıra ETH, çoğu trader’ın bu döngüde beklediğinden çok daha ciddi bir düşüş yaşadı.
Ethereum’un ETF lansmanından sonra ivme yakalayamamasının en önemli nedenlerinden biri Grayscale.
Kaynak: Fairside.co.uk
Grayscale ETF’ten gerçekleşen sürekli çıkışlar, ETH üzerinde olağanüstü bir satış baskısı yarattı.
ETF satışları dışında başka nedenlerden de söz edebiliriz: Örneğin, çoğu kripto meraklısının, Solana’nın çok daha iyi bir ağ olduğunu düşünmesi.
Kaynak: TradingView.com
Bu düşüncenin ve ETH’nin güven kaybetmesinin temelinde, Etheruem ağında ücretlerin çok yüksek olması ve Solana’nın hızla daha üstün konuma gelmesi.
Enflasyon ve arz dinamikleri de oldukça önem taşıyor. Ethereum arzı, örneğin Bitcoin veya altındaki gibi sınırlı değil. Bu iki varlık sınıfı da ETF lansmanından olumlu etkilendi.
Son olarak, “stake” (varlıkların cüzdanda kilitli tutulması) unsuruna değinmek gerekir. Okuduğum kaynaklardan anladığım kadarıyla, çoğu yatırımcı artık ETH stake etmeyi bıraktı.
Peki, grafikler ne diyor? Günlük ve haftalık grafiklerdeki yeni düşük tepelere baktığımızda ETH’deki düşüşün şaşırtıcı olmadığını görüyoruz.
Kaynak: TradingView.com
Kendi analizlerime dayanarak ETH’nin 2.700 doların altına düşmesinin riskli olduğunu söyleyebilirim. Ancak bu kilit pivot bölgenin üstünde kalmayı başarırsa sıradaki hedef 3.300 ve 4.000 dolar olabilir.
DeMark indikatörüne baktığımızda ETH almak için ideal zaman olduğunu görüyoruz. Hatta bu indikatöre ilişkin analizler, ETH’de yükseliş ihtimalinin SOL ve BTC’ye kıyasla daha fazla ve daha uzun ömürlü olduğunu gösteriyor.
Kaynak: Symbolik.com
Zincir içi veriler, yakın zamanda kayda değer balina aktivitesi gerçekleştiğini ve cüzdanında 1.000-10.000 ETH bulunan yatırımcıların agresif bir alım stratejisi benimsediklerini gösteriyor.
Tüketilen Token Yaşı metriğinde yakın zaman önce görülen büyük sıçramadan ve yeşil Günlük Aktif Adres akışlarının yeşil oluşuna da değinmek önemli.
Kaynak: Santiment.net
Özetlemek gerekirse, Bitcoin’deki mevcut trendin devam etmesi halinde ETH’nin de yükselişe geçeğini söyleyebiliriz.
Burada sorulması gereken asıl soru, yatırımlarda ETH’ye mi, BTC’ye mi, yoksa SOL’a mı ağırlık verilmesi gerektiği.
Değer artışı yüzdeleri bakımından Solana diyebilirdim ama güvenli bir seçim yapıyor ve Bitcoin diyorum. Benim görüşüm bu yönde.