Haftalık Analizler

Biyond Haftalık: Zincir İçi Veriler Ne Diyor?

June 09, 2024

Biyond Haftalık: Zincir İçi Veriler Ne Diyor?

Bu hafta Bitcoin'de yakın zamanda gördüğümüz düşüşün devam mı edeceğini, yoksa Cuma gününün geçici bir gerileme mi olduğunu tespit etmek için incelediğim zincir içi metriklerin tarafsız bir değerlendirmesini yapmak istiyorum.

Likidasyon verilerine baktığımızda gerçekleşen düşüşün, kaldıraçlı işlem yapan trader'ların temizlenmesine yaradığını görüyoruz. Bunu daha önce büyük fiyat artışlarından önce defalarca görmüştük.

Kaynak: CoinGlass.com

Örneğin, BTC'nin 2020 yılında, seçimlerden sonra 20.000 dolar seviyesine fırlamadan önce 10.000 dolar seviyesine ve altına gittiğini hatırlıyorum.

BTC Ortalama Dolar Yatırım Yaşı (tüm mevcut BTC sahiplerinin coin'lerini ortalama ne kadar zamandır tuttuklarını gösteren metrik) ile başlayalım. Son zamanlarda bu metrikte aşağı yönlü bir hareketlilik söz konusu. Bu metrik fiyatla ters ilişkili olduğundan, bu boğalar için harika bir işaret.

Kaynak: Santiment.net

Cuma günü bu metrik yükselmeye başladı. Yükseliş trendinin devamı ciddi bir düşüş sinyali olacağından, önümüzdeki hafta bu metriği yakından takip edeceğiz.

Borsalardaki BTC arzına da değinelim. BTC miktarındaki sürekli azalma düşünüldüğünde bu metrik epey yükseliş seyrinde. Bu da bizi ileride bir fiyat şokunun bekliyor olabileceğini düşündürüyor.

Kaynak: Santiment.net

Burada önemli bir noktanın altını çizmek gerek: Düşüşün yoğunlaştığı dönemde Bitcoin'de bir konsolidasyon süreci gerçekleşti. Peki, yükselme sırası BTC'nin fiyatına geldi diyebilir miyiz?

Balina davranışlarının her zaman önemli olduğunu biliyoruz. Santiment verilerine göre yakın zamanlı balina davranışı zayıf seyrediyor.

Ancak bu hafta başka veri platformlarının son derece pozitif balina verileri paylaştıklarını gördüğümü de eklemek isterim.

Kaynak: Santiment.net

Ancak Santiment verilerine göre köpekbalığı ve orta seviye balina adres aktivitesi durgun seyrettiğinden, BTC yükselişe geçmeden önce bu iki yatırımcı kategorisinde de yoğun alım davranışı görmemiz gerekebilir.

Madencilerin Arzı metriğine gelecek olursak, bu metriğin, madencilerin Mart ayından bu yana seri şekilde BTC elden çıkardıklarını gösterdiğini görüyoruz.

Kaynak: Santiment.net

Madencilerin "smart money" oldukları, yani en doğru yatırım kararlarını aldıkları düşüncesi yaygın bir kanıdır. Dolayısıyla, düşüş dikkate alındığında bu metriğin biraz endişe verici olduğunu söyleyebiliriz.

Sanırım buradaki tek olumlu nokta, düşüşe rağmen BTC'nin 70.000 dolar seviyesine yakın seyretmesi. Bu da bize BTC'nin baskıya dayanabilecek kadar güçlü olduğunu gösteriyor.

Son olarak, Toplam Kârdaki Arz metriğine değinelim. Neyse ki bu metrik düşüş trendinde. Bu da gayet iyiye işaret.

Kaynak: Santiment.net

Bu düşüşün nedeninin Cuma günü gerçekleşen düzeltme olduğu kesin. Şimdi Kârdaki Arz metriğindeki düşüşün istediğimiz tabloyu ortaya çıkarmaya yetip yetmeyeceğini bekleyip göreceğiz.

Özetlemek gerekirse, şu anda zincir içi sinyaller oldukça karışık diyebiliriz. Bu da "Bitcoin her an yeni ATH (tüm zamanların zirvesi) yapabilir" beklentisine ters düşen bir durum.

Önümüzdeki hafta uzun pozisyonlarda muhtemel bir temizlenme olup olmayacağını ve madencilerle balinaların alım aktivitesinin artıp artmayacağını yakından takip edeceğiz.

Haftalık analizleri okumak için ücretsiz kaydolun

Temel, zincir içi ve teknik analizi kapsayan geriye dönük bir metodolojiye dayalı derinlemesine kripto piyasa incelemesi.

Ücretsiz Kaydolun